Pensionspengar göder miljöbovar

Charlotte Mårtensson, insändare i Ystads Allehanda, 2021-11-17:
Ladda ner som PDF >>

Våra pensionspengar göder några av vår världs största miljöbovar.

Det finns många saker vi kan göra och förändra för att världen ska bli bättre. En helg i oktober sågs vi därför ett gäng på en kurs arrangerad av Afrikagrupperna i samarbete med Färnebo Folkhögskola, för att undersöka detta närmare.

Vi fick en inblick i storföretagens makt över våra liv och moder jord. Svenska staten ger vis AP-fondernas investeringar legitimitet till några av världens värsta och största miljöbovar; storföretag som skövlar skog i Amazonas och förstör andra känsliga naturområden runtom i världen.

I regionen Cabo Delgado i norra Mocambique planeras gigantiska fossilgasprojekt. Förutom de förödande konsekvenserna exploateringen kommer innebära för den lokala miljön så kommer utvinningen innebära stora utsläpp av växthusgaser som driver på den globala uppvärmningen.

Vidare har fiskare och bönder drivits bort från sina hem och förlorat sina försörjningsmöjligheter. I exploateringens spår har svåra väpnade konflikter blossats upp och förvärrats. Över 700 000 människor är på flykt i området och många har dödats.

Vem har makten över pengarna som utgör dessa investeringar? Det är våra pensionspengar, så borde vi inte också ta ansvar istället för att passivt se på när mänskliga rättigheter kränks och viktiga naturvärden skövlas?

Dessa naturvärden kommer inte tillbaka och konsekvenserna visar sig i många former; översvämningar, förorenade vatten, stormar, exploaterade marker. Ofta är de som drabbas värst av dessa naturkatastrofer redan utsatta grupper.

Det är dags att lyfta blicken från vår egen vardag och göra skillnad. AP-fonderna ska enligt regelverket som trädde i kraft 2019, förvalta pensionsmedlen på ett sätt som bidrar till hållbar utveckling. Men det efterlevs inte.

Därför måste vi protestera mot att detta får fortgå. Den 1 november inlämnades en anmälan till FN:s råd mot mänskliga rättigheter, 3000 personer har än så länge visat sitt stöd för anmälan.

Ärendet är inte på långa vägar avslutat utan vi uppmanar alla att skriva under och hålla sig uppdaterade. Kampen fortsätter.

Charlotte Mårtensson, Sjöbo, medlem i Afrikagrupperna