Fördjupning, press & tal

Opinionsbildning och folkbildning är våra verktyg. Här hittar du matnyttiga länkar om klimatfrågorna samt tal och pressklipp om Fria Pensionärer.

Tal och debattartiklar

Ladda ner texterna som PDF.

Det viktigaste är att rädda människoliv

ETC Debatt, Gudrun Schyman (2022-07-24):

Jag blir bekymrad när jag läser Slavoj Žižeks artikel om vänstern och kriget och Nato. Och jag blir inte mindre bekymrad när jag läser de följande artiklarna. Žižek skriver att ”det minsta vi är skyldiga Ukraina är vårt fulla stöd och för att kunna ge…

En ändlig planet har inte plats för människor med oändliga begär

Dagen, debatt av KG Hammar (2022-07-15): Kommande generationer, där våra barn och barnbarn ingår, kommer att fråga sig vad vi gjorde och inte gjorde när vi visste allt vi behövde veta och kunde ha handlat, skriver KG Hammar på debattsidan i den kristna tidningen Dagen.
Hammar är f d ärkebiskop i Svenska kyrkan och engagerad…

Nu är det slut för charterresor med flyg

Expressen Debatt, 2022-07-14, Gudrun Schyman, Klimatalliansen: Unga människor världen över demonstrerar för sin framtid. För att den överhuvudtaget ska finnas. Vi måste fatta kortsiktiga beslut till stöd för de långsiktiga. Vi kan faktiskt inte vänta. Vi kan börja med att införa ett stopp för charterresor med flyg och göra kollektivtrafiken gratis, skriver Gudrun Schyman, Klimatalliansen….

Skriv eget aktionsbrev om AP-fonderna

Det är valår men när det gäller mänskliga rättigheter och klimatet finns det inget annat val än att ta ansvar. Regeringen måste skärpa AP-fondernas hållbarhetsarbete! AP-fonderna måste sluta investera i skurkbolag som motarbetar Parisagendan. Du kan göra skillnad genom att maila ett aktionsbrev direkt till finansmarknadsministern och övriga mottagare i en förberedd sändlista. Du mailar…

Riv upp beslutet som drabbar världens utsatta

Debatt:
Föreningssverige uppmanar regeringen att inte offra inte stödet till miljöförsvarare, demokratirörelser, kvinnorättsförsvarare och hbtqi-organisationer runtom i världen.

Affischer från manifestationen 2019 >>


Pressklipp

Schyman byter fokus – till klimatet

Aftonbladet, 20190401 av Lena Mellin. (Word)

Nu tar Gudrun Schyman steget fullt ut och byter fokus, från feminismen till klimatet. Pensionärerna ska börja mopsa sig.
– Trots att vi är pensionärer kan vi lägga undan trädgårdshandskarna och ta fram banderollerna, säger hon.

Pensionärer för klimatet

Dagens ETC, 20190405 av Liza Jakobsson (PDF)

Vill bygga broar mellan generationerna. ”Vi måste larma på här – det är kris!”
Det är dags att kliva upp ur gungstolen och ta fram banderollerna, säger Gudrun Schyman.
Hon har tillsammans med sina aktivistvänner i Fria pensionärer dragit igång en manifestation för klimatet som…

Hon kräver att SEB fasar ut fossilstödet

ETC, 20210228. Av Karin Holmberg. (PDF)

Elisabeth Dahlerus Dahlin har sinpensionsförsäkring hos SEB. Honär besviken på att bankenfortsätter att tjäna pengar påfossilindustrin.
– Med tanke på SEB:s löften omatt ta klimatansvar är detchockerande, säger hon.

Svenska pensionspengar investerade i censurfabriken

DN 2021-06-02 av Kristoffer Örstadius, Linus Larsson

Svenska staten har investerat pengar i det företag vars teknik har använts för internetcensur i diktaturer. Investeringen gjordes med pensionspengar i Andra APfonden genom en riskkapitalfond på Caymanöarna, kan DN nu avslöja. Totalt har över en halv miljard kronor gått till censurfabrikens ägarbolag.
Andra AP-fonden bekräftar uppgifterna men…

Det största brottet ger inte något straff

DN 2021-06-18 av Björn Wiman (PDF)

Den kände juristen och författaren Philippe Sands leder arbetet för att kriminalisera storskalig miljöförstöring, ekocid. Det kan betyda en förändring i vårt sätt att se på brott och straff, skriver Björn Wiman.

1 2

Fördjupning

Gudrun Schyman och Klimatalliansen

Gudrun Schyman är riksdagskandidat för Klimatalliansen i höstens val. Vad är drivkraften hos kvinnan som varit ledande politiker i tre olika partier/konstellationer – Vänsterpartiet, Feministisk Initiativ och nu Klimatalliansen? Hör mer i detta nästa timslånga samtal i Studio K som i sin YouTube-kanal sänder existentiella samtal om det andliga och det materiella.

Räddningen kommer till Simrishamn

Så enkelt är det att lösa klimatkrisen

Fredag den 19 augusti kl 19:00

ETC:s grundare Johan Ehrenberg gör en turné med ett enkelt program för att lösa klimatkrisen – här och nu.
För den stora frågan är just varför vi inte gör det vi faktiskt kan…

Aktivistskola för global rättvisa

Nätverket Vi anmäler AP-fonderna anordnar en aktivistskola, ett gyllene tillfälle där du får lära dig mer, träffa andra engagerade och utvidga din verktygslåda som aktivist för global rättvisa.

Vem bestämmer vad AP-fonderna investerar i?

Global Bar, Tomas Nordberg, 19 januari 2022: Gång gå gång avslöjas hur AP-fonderna investerar våra pensionspengar i verksamhet som är skadlig för miljön, som styrs och ägs av totalitära regimer eller som bidrar till social dumpning. Men vad styr AP-fondernas investeringar – och kan du själv påverka hur dina pensionspengar investeras? Läs hela artikeln på Global…

AP-fonderna anmäls till FN för brott

Global Bar Magazine.
Av Tomas Nordberg, 1 november, 2021.

AP-fondernas investeringar bidrar till enorma koldioxidutsläpp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Det menar ett 20-tal svenska organisationer som nu anmäler AP-fonderna till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

FIAN Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning.

https://fian.se

Ecocid

Den kände juristen och författaren Philippe Sands leder arbetet för att kriminalisera storskalig miljöförstöring, ekocid. Det kan betyda en förändring i vårt sätt att se på brott och straff, skriver Björn Wiman. pressklipp: DN 2021-06-18 Björn Wiman, Det största brottet ger inte något straff – 


Affischer

Affischer inför Kungsträdgården 6 april 2019.