Fördjupning, press & tal

Opinionsbildning och folkbildning är våra verktyg. Här hittar du matnyttiga länkar om klimatfrågorna samt tal och pressklipp om Fria Pensionärer.

Tal och debattartiklar

Ladda ner texterna som PDF.

Skriv eget aktionsbrev om AP-fonderna

Det är valår men när det gäller mänskliga rättigheter och klimatet finns det inget annat val än att ta ansvar. Regeringen måste skärpa AP-fondernas hållbarhetsarbete! AP-fonderna måste sluta investera i skurkbolag som motarbetar Parisagendan.

Du kan göra skillnad genom att maila ett aktionsbrev direkt till finansmarknadsministern och övriga mottagare i en förberedd sändlista. Du mailar en mottagare i taget.  Varje brev räknas och tillsammans kan vi göra skillnad.

Nätverket Vi anmäler AP-fonderna har förberett en webbplats där du kan enkelt skapa ditt egna aktionsbrev och skicka direkt till de rätta personerna.

Gör din röst hörd! Hjälp till att stoppa kränkande, miljöförstörande och klimatkassa investeringar idag.

Riv upp beslutet som drabbar världens utsatta

Debatt, 2022-05-16:

Regeringen gör just nu den största nedskärningen någonsin av Sveriges internationella bistånd; 9,2 miljarder kronor, när biståndet får bära hela kostnaden för mottagandet av flyktingar från Ukraina. Inget annat EU-land har gjort i närheten av lika stora och snabba nedskärningar av det internationella biståndet. Detta svek mot världens fattiga och förtryckta, och mot Sveriges internationella klimatåtaganden, måste rättas till omedelbart.

En lång rad företrädare för Föreningssverige, däribland Fria Pensionärer, uppmanar regeringen att inte offra inte stödet till miljöförsvarare, demokratirörelser, kvinnorättsförsvarare och hbtqi-organisationer runtom i världen.

Läs debattartikeln i tex Dala-Demokraten >>

Pensionspengar göder miljöbovar

Charlotte Mårtensson, insändare i Ystads Allehanda, 2021-11-17:
Ladda ner som PDF >>

Våra pensionspengar göder några av vår världs största miljöbovar.

Det finns många saker vi kan göra och förändra för att världen ska bli bättre. En helg i oktober sågs vi därför ett gäng på en kurs arrangerad av Afrikagrupperna i samarbete med Färnebo Folkhögskola, för att undersöka detta närmare.

Vi fick en inblick i storföretagens makt över våra liv och moder jord. Svenska staten ger vis AP-fondernas investeringar legitimitet till några av världens värsta och största miljöbovar; storföretag som skövlar skog i Amazonas och förstör andra känsliga naturområden runtom i världen.

I regionen Cabo Delgado i norra Mocambique planeras gigantiska fossilgasprojekt. Förutom de förödande konsekvenserna exploateringen kommer innebära för den lokala miljön så kommer utvinningen innebära stora utsläpp av växthusgaser som driver på den globala uppvärmningen.

Vidare har fiskare och bönder drivits bort från sina hem och förlorat sina försörjningsmöjligheter. I exploateringens spår har svåra väpnade konflikter blossats upp och förvärrats. Över 700 000 människor är på flykt i området och många har dödats.

Vem har makten över pengarna som utgör dessa investeringar? Det är våra pensionspengar, så borde vi inte också ta ansvar istället för att passivt se på när mänskliga rättigheter kränks och viktiga naturvärden skövlas?

Dessa naturvärden kommer inte tillbaka och konsekvenserna visar sig i många former; översvämningar, förorenade vatten, stormar, exploaterade marker. Ofta är de som drabbas värst av dessa naturkatastrofer redan utsatta grupper.

Det är dags att lyfta blicken från vår egen vardag och göra skillnad. AP-fonderna ska enligt regelverket som trädde i kraft 2019, förvalta pensionsmedlen på ett sätt som bidrar till hållbar utveckling. Men det efterlevs inte.

Därför måste vi protestera mot att detta får fortgå. Den 1 november inlämnades en anmälan till FN:s råd mot mänskliga rättigheter, 3000 personer har än så länge visat sitt stöd för anmälan.

Ärendet är inte på långa vägar avslutat utan vi uppmanar alla att skriva under och hålla sig uppdaterade. Kampen fortsätter.

Charlotte Mårtensson, Sjöbo, medlem i Afrikagrupperna

Affischer från manifestationen 2019 >>


Pressklipp

Schyman byter fokus – till klimatet

Aftonbladet, 20190401 av Lena Mellin. (Word)

Nu tar Gudrun Schyman steget fullt ut och byter fokus, från feminismen till klimatet. Pensionärerna ska börja mopsa sig.
– Trots att vi är pensionärer kan vi lägga undan trädgårdshandskarna och ta fram banderollerna, säger hon.

Pensionärer för klimatet

Dagens ETC, 20190405 av Liza Jakobsson (PDF)

Vill bygga broar mellan generationerna
”Vi måste larma på här – det är kris!”
Det är dags att kliva upp ur gungstolen och ta fram banderollerna, säger Gudrun Schyman.
Hon har tillsammans med sina aktivistvänner i Fria pensionärer dragit igång en manifestation för klimatet som går av stapeln i morgon.

Hon kräver att SEB fasar ut fossilstödet

ETC, 20210228. Av Karin Holmberg. (PDF)

Elisabeth Dahlerus Dahlin har sinpensionsförsäkring hos SEB. Honär besviken på att bankenfortsätter att tjäna pengar påfossilindustrin.
– Med tanke på SEB:s löften omatt ta klimatansvar är detchockerande, säger hon.

1 2

Fördjupning

Räddningen kommer till Simrishamn

Så enkelt är det att lösa klimatkrisen Fredag den 19 augusti kl 19:00 ETC:s grundare Johan Ehrenberg gör en turné med ett enkelt program för att lösa …

Aktivistskola för global rättvisa

Nätverket Vi anmäler AP-fonderna anordnar en aktivistskola, ett gyllene tillfälle där du får lära dig mer, träffa andra engagerade och utvidga din verktygslåda som aktivist …

Vem bestämmer vad AP-fonderna investerar i?

Global Bar, Tomas Nordberg, 19 januari 2022: Gång gå gång avslöjas hur AP-fonderna investerar våra pensionspengar i verksamhet som är skadlig för miljön, som styrs och …

Dina pensionspengar göder diktaturen

Arbetet Global, 2022-01-17 av Kristofer Dittmer >> Över två miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar har lånats ut direkt till elva diktaturer. Pengarna går rakt in i …

AP-fonderna anmäls till FN för brott

Global Bar Magazine. Av Tomas Nordberg, 1 november, 2021. AP-fondernas investeringar bidrar till enorma koldioxidutsläpp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Det menar ett 20-tal …

Kaliber: Våra fossila pensionspengar del 1

30 minmån 07 dec 2020 kl 10.04De statliga AP-fonderna har investerat många miljarder av våra pensionspengar i olje-, gas- och kolföretag, trots att regeringen förra …

Kaliber: Våra fossila pensionspengar del 2

30 minmån 14 dec 2020 kl 10.04Våra pensionspengar ska placeras i linje med klimatmålen. Men AP-fonderna har investerat miljarder i bolag där de fossila utsläppen …

FIAN Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning. https://fian.se

Schyssta Pensioner

Facebookgruppen Schyssta Pensioner samlar flera organisationer som vill se nya regler för AP-fondernas investeringar. https://www.facebook.com/schysstapensioner/

Ecocid

Den kände juristen och författaren Philippe Sands leder arbetet för att kriminalisera storskalig miljöförstöring, ekocid. Det kan betyda en förändring i vårt sätt att se …

Affischer

Affischer inför Kungsträdgården 6 april 2019.